0

BAŞKENT ANKARA

Ankara’da doğdum ben. Sokaklarında oyunlar oynadım arkadaşlarımla yaz boyunca. Kışın kardan adam yaptık bizim arka bahçede. Yürüyerek gidip geldim okula.

Denizimiz yok. O yüzden buralarda yosun kokusu rüzgârın kokusuna karışmaz. Sarı sarıçiğdemlerimiz açar bizim. Banklara oturup usul usul yüzen kuğuları seyredip hayallere daldığımız Kuğulu Park’ımız, Tunalı Hilmi semtindedir.

Mogan’ımız, Eymir’imiz, Göksu’yumuz var bizim. Göle paralel olarak sıralanan kafelerde sıcacık çayımızı yudumlarken mavi sulara dalıp hayaller kurarız. Serçeleri, güvercinleri ekmek kırıntılarıyla besleriz. Oltamızı atıp balık bekleriz.

Ayran içmeye, dondurma yemeye Çiftlik’e gideriz. Çocukluğumda hayvanat bahçesinin ev sahipleri olan hayvan dostlarımızı görmeye giderdik ama ne yazık ki artık yoklar.

Ankara Kalesi’nden gün batımını seyrederiz. Yüksel Caddesi’nde kitapçıları dolaşır, sıcacık bir Ankara simidini bölüşürüz arkadaşımızla. Sakarya Caddesi’nde balık ekmek, döner ekmek yeriz.

Çocukken Yenimahalle’de otururduk. Akşam yemeğinden sonra çekirdek külahları elimizde Esentepe Mahallesi’nden Beşinci Durak’a giderdik. Vardar’ın o meşhur dondurmasından alırdık. Sonra da sohbet ede ede Ragıp Tüzün Caddesi’nden ilerleyerek evlerimize geri dönerdik.

Misafirlerimizi Ankara Garı’ndan uğurlardık, üzülürdük ayrıldık diye. Hafta sonları Atakule’ye çıkar, kuşbakışı seyrederiz dürbünle Ankara’yı.

Resmi bayramlarda Atamızın ebedi istirahatgâhını ziyaret ederiz. Mis gibi çiçek kokan aslanlı yoldan güle oynaya yürürüz.  Ulus’ta, Atamızın atın üstündeki heykeli karşılar bizi. Eski Meclis ve Ankara Palas karşı karşıyadır. Gülümserler bize tarih kokan yüzleriyle. Bazı zamanlar Kızılcahamam’a gideriz. Şifalı sularında banyo alır, ormanda yürüyüş yapar, çamların gölgesinde serinleriz. Pikniğe gitmişsek eğer mangal yaptığımız da olur. Beypazarı’nda tarhana çorbası içer, yaprak sarması tadarız. Gümüş takılar alırız Gümüşçüler Çarşısı’ndan. Dalından dut toplayıp yeriz Ayaş’a gidince. Turşu almadan dönmeyiz Çubuk’tan.

Ne duruyorsunuz? Elmadağ’daki kayak merkezine gidin. Serinleyin.  Kayıverin Elmadağ’dan aşağı, soluklanıverin Ahlatlıbel’de.  İyi gelir Başkent havası. Her derde deva ilaç gibi, su gibi.

Saymakla bitmez güzel Ankara’mın ilçeleri. Ankara kedisi, Ankara keçisi, Ankara tavşanı, Ankara simidi ve Ankara tavası ünlüdür şehrimizin. ‘Memur Şehri’ diye de anılır çoğu zaman. Düzenli şehirdir Ankara’mız. Metro ve Ankaray kolaylaştırır ulaşımı.

Son yıllarda pek çok alışveriş merkezi açıldı Başkent’te. Yazın serin, kışın sıcaktır mekânlar. Gider mağazaları gezer, ihtiyacımızı alır, yorulunca dinleniriz. Acıkınca karnımızı doyurur, canımız isterse sinemaya girer, film izleriz. Bambaşka bir tutkudur Ankara sevdası. Bir kere gönül verdiniz mi zordur vazgeçmesi, çok zor.

Hey arkadaşlar! Neden gelip kendiniz gezmiyor, görmüyorsunuz Başkent’i?

Sibel Unur Özdemir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

İlgili İçerikler