0

AYNALARDAKİ ÖYKÜLER

Tıpkı Hayat Gibi

Zaman nasıl da hızlı akıp geçiyor.

Daha dün karda kışta, düşe kalka okula gitmek için çabalayan çocuklar değil miydik biz? Şimdi aynalar niye tuhaf gösteriyor bizi? Bakmak istemesen de her yerde onlar. İnsanoğlunun yaratılışıyla birlikte sanki var olmuşlar.

Senden bir tane daha olan, arka yüzü gece gibi simsiyah sırlı, diğer yüzü aydınlık, göz alıcı, ışıl ışıl. Tıpkı eğri ile doğru gibi, günahla sevap gibi, yalan ve gerçek gibi, ölümle yaşam gibi. Şimdi aynalar da bozulmuş sanki. Lakin yine de bir gerçek var ki biliyorum, tek dostumuz aynalar. Göz alıcı parlaklığının ardında saklanan, beyaz bir karanlığı andıran sırlı tarafı… Acı da olsa gerçeği vururlar yüzüne yüzüne. Kandırmazlar asla seni.

Dev gibi de olsa, avuç içi kadar olsa da boyutları, hepsi doğru söylerler. Dost olun aynalarla korkmayın! Zarar gelmez onlardan. Hem konuşursan hiç sözünü kesmeden dinlerler seni. İster bağır çağır, ister küfret, hep dinlerler. Sessiz, dilsiz dosttur onlar, seni sana anlatan. Kimi koca bir tarihi anlatır kararan sırlarıyla, kimi narindir ince bir dantel gibi işlenmiş kenarları ile. Hangi güzel kıza, hangi zarif geline arkadaş olmuştur bilinmez.

Kiminin bir yanı kırık, biraz da çatlak, küf kokulu soğuk odalarda yalınayak yaşayan garip çocukların oyuncağı, tek eğlencesi olmuştur. Güneşe tutarak hayalleriyle ışıl ışıl bir dünya, eğlence yaratan oyuncakları olarak eşlik etmiş, dost olmuştur onlarla. Kimi altın çerçeveli, ya da gümüş, kimi koskoca duvarları kaplar. Sarayların en gösterişli mobilyası, ihtişamın aynaya yansıyan yüzünü anlatır. Kimi ufaldıkça ufalır bir sır gibi ceplerde saklanır, utangaç sevdalara kendini aksettirir. Aynalar hep seninledir, hayatın sırlı gizemli yüzüdür. Bazen kırılan hayallerdir onlar. Her bir kırığında seni bin parçaya bölen, darmaduman eden. Dokunursan toplamak için derin kesiklerle canını yakan. Yalnızca kendinle yüzleş diye, kanma sahteliklere, gerçeği gör diye var gibidir aynalar.

Asılarca insanoğluna mesajlar verendir. Kırılan gönlündür. Sevincinin ortağı, süsündür aynalar. Hayatın ta kendisidir. Acıyı, mutluluğu, hüznü seninle birlikte yaşayan en iyi dostun, arkadaşındır onlar. Sihir gibi, büyü gibi, zehir gibi, bade gibi. Hem zenginlik hem yoksulluktur hem gözyaşı, hem kahkahadır onlar. Tıpkı hayat gibi, tıpkı ben gibi, sen gibi ve siz gibidir aynalar.

Gülderen Çetin

 

Leave a Comment

İlgili İçerikler